top of page

Formarea elementelor din tabelul periodic

Primii atomi

Universul se extindea în continuare dar era format doar din energie.

Faimoasa formulă a lui Einstein, , demonstrează că masa È™i energia sunt interschimbabile. Astfel Universul a creat din energie pură, nu doar materie, ci È™i antimaterie. Pentru fiecare 100 de milioane de particule de antimaterie s-au format 100 de milioane È™i una de particule de materie. Când materia È™i antimateria au intrat în contact, acestea s-au anulat reciproc, mai puÈ›in acea particulă de materie în plus. Datorită asimetriei există tot ceea ce ne înconjoară astăzi, chiar È™i noi, oamenii. Dacă acea particulă de materie nu ar fi existat, Universul ar fi format doar din energie.

În acel moment, spaÈ›iul era ocupat de particule purtătoare de energie electrică, majoritatea protoni È™i electroni, care se miÈ™cau liberi cu viteze mari în Univers. Pentru că particulele încărcate electric au proprietatea de a lovi fotonii, aceÈ™tia emiteau o lumină difuză portocalie, iar Universul părea opac. În primele trei minute, temperatura a rămas destul de ridicată pentru ca Universul să se comporte ca un reactor nuclear cosmic, sintetizând cele mai simple nuclee atomice: hidrogen (mai exact deuteriu – izotop al hidrogenului), heliu (heliu-4 – izotop al heliului È™i cantități infime de litiu. Câteva minute mai târziu, temperatura a scăzut la  K (Kelvin), aproximativ de 10000 de ori mai mare decât temperatura de suprafață a Soarelui.

După aproximativ 370 000 de ani, când Universul se răcise la aproximativ 3000 K, jumătate din temperatura de suprafață a Soarelui, electronii È™i nucleele care se miÈ™cau rapid È™i-au încetinit miÈ™carea suficient de mult cât să formeze atomi; electronii au fost captaÈ›i de nucleele atomice È™i au fost atraÈ™i pe orbite. Deoarece electronii È™i protonii au sarcini egale, dar opuse, uniunile lor atomice sunt neutre din punct de vedere electric. Fotonii au putut trece prin plasma de compuÈ™i, astfel permiÈ›ând ceÈ›ii cosmice să se împrăștie È™i ecoul luminos al Big Bang-ului să fie emis. Universul devenise transparent.

De atunci fotonii primordiali circulă prin spațiu.

Radiația cosmică de fond

DeÈ™i n-au mai fost respinÈ™i de particulele cu sarcină electrică, fotonii au fost supuÈ™i unei alte influenÈ›e importante. Pe măsură ce spaÈ›iul se extinde, materia se diluează È™i se răceÈ™te, inclusiv fotonii. Dar, spre deosebire de particulele de materie, fotonii nu-È™i încetinesc miÈ™carea când se răcesc; fiind particule de lumină, se deplasează întotdeauna cu viteza luminii. În schimb, când fotonii se răcesc, le scade frecvenÈ›a de vibraÈ›ie, ceea ce înseamnă că îÈ™i schimbă culoarea. Fotonii violet devin albaÈ™tri, apoi verzi, apoi galbeni, roÈ™ii È™i apoi infraroÈ™ii, ajungând în spectrul microundelor È™i, în final, în cel al frecvenÈ›elor radio. Astfel Universul a devenit întunecat din nou.

ExistenÈ›a radiaÈ›iei cosmice de fond cu microunde (CMB – ”Cosmic microwave backround”) a fost prezisă pentru prima dată de Ralph Alpher (cosmolog american) în 1948 făcând legătură cu cercetările sale asupra nucleozintezei întreprinse împreună cu Robert Herman (om de È™tiință american) È™i George Gamow (fizician È™i astrofizician american de origine rusă).

Dacă teoria Big Bang-ului e corectă, atunci tot spaÈ›iul ar trebui să fie plin de fotoni rămaÈ™i din momentul creaÈ›iei, circulând peste tot, ale căror frecvenÈ›e de vibraÈ›ie sunt determinate de cât de mult s-a extins È™i s-a răcit Universul în timpul miliardelor de ani de când au fost emiÈ™i. Calcule matematice detaliate au arătat că fotonii trebuie să se fi răcit până aproape de zero absolut, ceea ce le plasează frecvenÈ›ele în zona de microunde a spectrului. Din acest motiv, sunt numiÈ›i radiaÈ›ie cosmică de fond cu microunde. Cercetătorii au concluzionat că ne aflăm cu toÈ›ii cufundaÈ›i într-o baie de fotoni, o moÈ™tenire cosmică lăsată nouă de naÈ™terea fierbinte a Universului

Astăzi radiaÈ›ia CMB este foarte rece, la doar 2,725° peste zero absolut, astfel această radiaÈ›ie străluceÈ™te în principal în porÈ›iunea cu microunde a spectrului electromagnetic È™i este invizibilă cu ochiul liber. Cu toate acestea, umple Universul È™i poate fi detectat oriunde ne uităm. 

Dacă am putea vedea microunde, întregul cer ar străluci cu o strălucire care era uimitor de uniformă în toate direcÈ›iile. Această uniformitate este un motiv convingător pentru a interpreta radiaÈ›ia ca o căldură rămasă din Big Bang; ar fi foarte greu să ne imaginăm o sursă locală de radiaÈ›ii care să fie atât de uniformă. MulÈ›i oameni de È™tiință au încercat să elaboreze explicaÈ›ii alternative pentru sursa acestei radiaÈ›ii, dar nu au reuÈ™it.

RadiaÈ›ia cosmică de fond fost observată pentru prima dată în mod involuntar în 1965 de Arno Penzias (fizician american) È™i Robert Woodrow Wilson (fizician american) la Laboratoarele telefonice Bell din Murray Hill, New Jersey. RadiaÈ›iile acÈ›ionau ca o sursă de exces de zgomot la un receptor radio pe care îl construiau. Întâmplător, cercetătorii de la Universitatea Princeton din apropiere, conduÈ™i de Robert Dicke (fizician american) È™i Dave Todd Wilkinson (cosmolog american) din echipa È™tiinÈ›ifică WMAP, au conceput un experiment pentru a găsi radiaÈ›ia CMB. Când au auzit despre rezultatul de la Bell Labs, au realizat imediat că CMB a fost găsită. Rezultatul a fost o pereche de lucrări în ”Astrophysical Journal” (vol. 142 din 1965): una a lui Penzias È™i Wilson care detaliază observaÈ›iile È™i una a lui Dicke, Peebles, Roll È™i Wilkinson, care oferă interpretarea cosmologică. Penzias È™i Wilson au împărÈ›it premiul Nobel pentru fizică din 1978 pentru descoperirea lor.

Primele stele. Primele elemente chimice

De-a lungul a milioane de ani, milioane de atomi de hidrogen s-au adunat È™i s-au încălzit. Atomii au început să fuzioneze È™i să elibereze energie, iar norul de gaz a început să ardă puternic. La aproximativ 300 de milioane de ani de la Big Bang, milioane de stele s-au aprins pentru prima dată, astfel Universul s-a luminat din nou. Gazele evoluate au reuÈ™it să se condenseze în nori care se prăbuÈ™esc pentru a forma stele. Steaua se aÈ™ează într-un disc rotativ, care mai târziu a devenit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee.

Se crede că cele 94 de elemente chimice naturale ale Universului au fost produse de cel puÈ›in patru procese cosmice. Cea mai mare parte a hidrogenului, heliului È™i a unei cantități foarte mici de litiu din Univers a fost produsă primordial în primele câteva minute ale Big Bang-ului, iar alte trei procese ulterioare recurente au produs restul elementelor.

În cea mai mare parte a vieÈ›ii lor, stelele fuzionează hidrogenul în heliu în nucleele lor. Când nucleul unei stele rămâne fără hidrogen, steaua începe să se stingă, apoi se extinde într-un gigant roÈ™u È™i începe să producă atomi de carbon prin fuziunea atomilor de heliu.

Elementele grele pot fi formate din cele uÈ™oare prin reacÈ›ii de fuziune nucleară; acestea sunt reacÈ›ii nucleare în care nucleii atomici fuzionează împreună. În timpul unei supernove, steaua eliberează cantități foarte mari de energie, precum È™i neutroni, ceea ce permite producerea unor elemente mai grele. În explozia supernova, toate aceste elemente sunt expulzate în spaÈ›iu.

bottom of page