top of page

Big Bang

Teoria Big Bang

Teoria Big Bang-ului se bazează pe doi stâlpi teoretici: Teoria Generală a Relativității È™i Principiul Cosmologic.

Teoria Generală a Relativității datează din 1916 când a fost propusă de Albert Einstein ca fiind o nouă teorie a gravitaÈ›iei. Aceasta teorie generalizează teoria originală a lui Isaac Newton, care este valabilă pentru corpuri aflate în miÈ™care foarte lentă comparativ cu viteza luminii sau aflate în stare de repaus. GravitaÈ›ia nu mai era descrisă de un “câmp” gravitaÈ›ional, de fapt este o distorsiune a spaÈ›iu-timpului.

După introducerea teoriei lui Einstein, el È™i alÈ›i oameni de È™tiință au încercat să aplice noua teorie întregului Univers. La acea vreme, presupunerea că materia era omogenă, izotropă È™i distribuită uniform pe întinderi foarte mari era necesară È™i s-a numit Principiul Cosmologic. Căldura rămasă în urma Big Bang-ului are o temperatură uniformă pe tot cerul. Acest fapt sprijină puternic faptul că gazul care a emis această radiaÈ›ie a fost distribuit uniform.

Aceste doua idei formează întreaga bază teoretică a teoriei Big Bang-ului.

Teoria Big Bang-ului este o teorie acceptată în mare datorită originii È™i evoluÈ›iei Universului. Se presupune că între 12 È™i 14 miliarde de ani în urmă, Universul observabil în prezent (aproximativ 93 de miliarde de ani lumină) avea un diametru de câÈ›iva milimetri. De atunci s-a extins din acea stare fierbinte È™i densă în Universul vast È™i mult mai rece în care trăim astăzi.

Georges Lemaître (preot È™i fizician belgian) a fost inventatorul teoriei Big Bang.

​

Vârsta Universului

Astronomii au estimat că Big Bang-ul a avut loc între 12 È™i 14 miliarde de ani în urmă. Pentru a pune acest fapt în perspectivă, se crede că Sistemul Solar a apărut acum 4.5 miliarde de ani, iar oamenii au apărut acum câteva milioane de ani. Astronomii estimează vârsta Universului în doua moduri: căutând cele mai vechi stele È™i măsurând rata expansiunii.

Durata de viață a unei stele depinde de masa acesteia: cu cât e mai mare masa unei stele, cu atât este mai strălucitoare È™i va consuma mai rapid cantitatea de hidrogen pe care o conÈ›ine. Astronomii compară masa Soarelui cu cea a grupului de stele È™i astfel află cu aproximaÈ›ie vârsta lor. Studiile sugerează că cele mai vechi aglomeraÈ›ii de stele au între 11 È™i 18 miliarde de ani. Aceste estimări sunt nesigure din cauza dificultății în măsurarea distanÈ›ei dintre Soare È™i grupurile de stele.

O alta metodă de afla când a avut loc Big Bang-ul este măsurarea constantei Hubble: Hâ‚’. Aceasta constantă reprezintă rata curentă a expansiunii Universului. Cosmologii folosesc aceasta măsură pentru a extrapola înapoi la Big Bang.

MulÈ›i astronomi muncesc din greu pentru a obÈ›ine valoarea constantei Hubble È™i estimează că valoarea    este cuprinsă între 12 si 14 miliarde de ani.

Satelitul WMAP a adunat date despre densitatea curentă, compoziÈ›ia È™i rata expansiunii Universului È™i astfel, folosind Teoria Generală a Relativității a lui Albert Einstein, astronomii au reuÈ™it să afle viteza cu care s-a extins spaÈ›iul în trecut. Cu această informaÈ›ie putem da ceasul înapoi È™i afla momentul în care spaÈ›iul era ”zero” ca mărime, potrivit lui Einstein. Timpul care s-a scurs din acel moment È™i până acum este vârsta Universului: 13.77 miliarde de ani.

bottom of page